perjantai 18. maaliskuuta 2016

Asuntoasiaa

Ajattelin kerrankin kirjoittaa hieman oikeaa asiaa ja avata Pariisin asumiskäytäntöjä.

Itse lähtiessäni vaihtoon en saanut kouluni kautta minkäänlaista apua asunnon hankkimisen suhteen. Muutamia ranskankielisiä asunnonhakusivustoja linkattiin ja vinkattiin miltä alueilta ei kannata hankkia asumussta. Tuntematon kaupunki toisessa maassa ei ole se helpoin paikka etsiä asuntoa, mutta tietoa saa yllättävän paljon kärsivällisesti googlailemalla.

Asunnon löytäminen täältä on silti omanlaisensa sirkus. Ellet puhu todella hyvin ranskaa ja lompakko pursua ylimääräistä rahaa, voi asunnon etsiminen olla tuskaa. Asuntomarkkinat ovat hyvin nopealiikkeiset ja asunnot tulevatkin markkinoille noin viikkoa tai paria ennen vapautumista, sillä kysyntä on niin kova. Varsinkin ulkomailta käsin asunnon metsästys on haastavaa, sillä jos asuntohakemukseen vastataan, näyttö on yleensä samana tai seuraavana päivänä. Toisaalta ymmärrän käytännön, sillä hakijamäärät ovat valtavat ja sopiva kandidaatti löytyy varmasti päivässä tai parissa. Eräs pariisilainen ystäväni on tällä hetkellä etsinyt asuntoa noin neljä kuukautta ja viimeisimmässä näytössä hän kuuli, että kyseiseen asuntoon on 90 hakijaa. Ei siis ihan helppo homma paikallisellekaan.

Toinen este usein on Pariisin hintataso. Muutamat vaihtariystäväni maksavat hurjia summia studioistansa (yksiöitä kutsutaan täällä studioiksi). Keskihinta 20 neliölle on suurin piirtein 800 euroa kuussa, mutta paremmalla alueella asuva kaverini maksaa 28 neliöstä 1500 euroa kuussa. Kohtuuhintaiset asunnot viedään siis käsistä ja hyvin kalliit asunnot lepäävät tyhjinä. Vaihtoehtoja tosin on paljon ja alueissakin eroavaisuuksia. Vuokranvälitysfirmojen kautta hankitut asunnot ovat tietenkin kalliimpia, sillä välitysfirma saattaa vetää vuokrasta pitkän pennin itselleen.

Pariisissa pieniä asuntoja onneksi riittää. Studiot ovat kooltaan noin 9 neliöstä ylöspäin ja sijaitsevat yleensä talojen ylimmissä kerroksissa. Asunnoista onkin siis usein aivan mahtavat näkymät! Eikä asian kanssa kannata masentua, sillä asioilla on tapana järjestyä. Suosittelen kaikille Suomesta Pariisiin lähteville tsekkaamaan Institut Finlandaisen sivut ja sen asuntopalstan. Sieltä löysin tämän vaihtoajan asumukseni suomalaiselta naiselta, joka asuu perheineen täällä Ranskassa. Helpotti valtavasti, että asunnosta pystyi kyselemään suomeksi ja hommat hoituivatkin suomalaiseen tapaan näppärästi

Siinä se on, pieni ja tehokas asumukseni. 
.

5 kommenttia:

  1. Ihana päästä pian livenä tsekkaamaan sun "studio". :)

    VastaaPoista
  2. Onko sattunut silmään millaisia myyntihintoja niistä alle 10 neliön kopeista pyydetään? Entä millaisia hoitovastikkeita omistajat niistä maksavat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 60 000 ja 150 000 euron välillä menee ainakin parin eri sivuston mukaan, riippuen alueesta ja asunnon kunnosta. Kalleimmat on yleensä myös jo valmiiksi kalustettuja. Pienin asunto oli 6 neliötä :D Hoitovastikkeista ei näkynyt ainakaan nopealla vilkaisulla mitään..

      Poista
  3. 6 neliötä?! Suomessa 8 neliötä on rakennusmääräysten mukaan minimi huoneen koko. Eli se on vaatehuoneen kokoinen asunto : D

    VastaaPoista